Tips för förvaring av bettskenan på resan

Ni vet hur det är när man packar inför semestern: kläder, solkräm, och alla planer – men för oss med bettskenor är det också superviktigt att tänka på hur man förvarar dem. En bettskena är ju inte bara en del av tandvården, utan en investering i vår hälsa. Så här kommer mina bästa tips för att hålla din bettskena säker och fräsch under semestern.

Välj rätt förvaringsask

Att få raka tänder handlar om mer än bara behandlingen. Din bettskena behöver en bra förvaringsask. Den ska vara hård för att skydda skenan och ventilerad för att hålla bakterierna borta. Jag har lärt mig av min tandreglerare att man ska undvika lufttäta behållare, för då blir det som ett växthus för bakterier!

Rengöring innan förvaring

Om du vill bli av med korsbett måste du också tänka på skötseln. Innan du lägger ner skenan i asken, ge den en ordentlig rengöring. Använd en mjuk tandborste och lite kallt vatten, kanske lite mild tvål. Ett big no-no är dock starka kemikalier, för de kan skada materialet. Och se till att den är helt torr – ingen vill ha mögel eller dålig lukt, eller hur?

Sköt om förvaringsasken också

Det är inte bara bettskenan, asken där du förvarar din bettskena måste också hållas ren. Torka ur den regelbundet och låt den lufttorka ordentligt. Och ett litet tips: undvik att förvara asken i fuktiga utrymmen som badrummet.

Smart placering i bagaget

När du packar din väska, se till att bettskenans ask hamnar på en säker plats där den inte utsätts för tryck eller värme. En bra idé är att placera den i mitten av väskan, omgiven av mjuka kläder för extra skydd.

Se upp för extrema temperaturer

Var försiktig med varma eller kalla temperaturer. Lämna inte asken i direkt solljus, som på bilens instrumentbräda, eller i en kall bil över natten.

Extrema temperaturer kan nämligen förändra skenans form och passform.

Tappa inte bort den

Det är så lätt hänt att man glömmer bort sin bettskena eller lämnar kvar den någonstans, inte minst på resan. Gör det till en rutin att alltid lägga tillbaka den i asken och på en bestämd plats i ditt bagage eller hotellrum.

Anpassa efter ditt semestermål

Sist men inte minst, anpassa förvaringen av din bettskena efter semestermålet. Är du på ett fuktigt ställe? Då kan det vara smart att ha små påsar med silikagel i asken för att hålla skenan torr. Hoppas ni finner dessa tips hjälpsamma för att ta hand om er och era kära bettskenor när ni är ute och reser. Ha det bäst!

diana

En lifestyleblogg med försmak för livets goda såsom mode, shopping, skönhet,inredning, resor,mat och bak.Man måste unna sig är mitt motto och såklart att ha kul.Hoppas du ska trivas här inne hos mig.

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *