Tradition att alltid ha nybakta lussekatter på advent så E och jag satte igång med storbak….men det där storbaket räckte inte långt så det blir väl till att göra fler för det finns inte en lussekatt kvar…
Till dom provade vi förstås årets Blossa glögg med smak av lavendel.
SAFTIGA LUSSEKATTER
- 50 g jäst
- 150 g milda culinesse
- 2 påsar saffran (à 1/2 g)
- 2 dl socker
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella/kvarg (1 %)
- 1/2 tsk salt
- 1 ägg
- ev 1 1/2 dl russin
- ca 16 dl vetemjöl
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
- Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
Vad är er hemlighet för att få saftiga lussebullar, min är kesella i degen och milda culinesse?
Kram Diana
De har en förmåga att försvinna snabbt de där lussebullarna. Så är det hemma hos oss också. Måste göra en laddning till jag med. Ha en fin dag. Kram Annika
MUMS vad gott 🙂 Ha en fin resa, kram kram L
Gott, har aldrig testat med kesella men det ska jag göra kram Mia
Älskar lussekattar men är urusel på att baka. Dina ser så där saftigt härliga ut. Mums….Kram Mia
http://happyvardag.se/2014/12/02/allt-klar-en-skonhet/
Gott! Tyckte du om årets glögg?
Ha en trevlig resa!
Kram N
Mitt knep är att kalljäsa över natten och ha keso istället för kesella 😉
Kram