En av mina favoriter på julbordet är Janssons frestelse.
Såhär gör jag min:
Antal portioner: 4–6
Ingredienser
Janssons frestelse1 kg potatis av mjölig sort
2 st gula lökar
250 g ansjovisfilé
Ansjovisspad från en av burkarna
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk ströbröd
Smör
1.Värm ugnen till 225 C
2. Skala och skär potatis i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt.
3. Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg.
4. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnsform. Avsluta med potatis.
5. Häll på ansjovisspadet från en av burkarna och grädden blandad med mjölken.
6. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
7. Grädda Janssons frestelse mitt i ugnen i 50–60 minuter.
Vilken är er favorit på julbordet?
kram Diana
Här i Finland äter vi inte Janssons Frestelse under julen!Ej heller köttbullar! Det blir julskinka, morotslåda, kålrotslåda & sillsallad : ) Potatis o sås till!
Gillar skinkan allra bäst!
Här är det lugnt nu, …Mats är utomhus o Cecilia läser till historieprovet som hon har i morgon..jag har klädtvätt på gång..
Ha en fortsatt bra dag!
Kram
Samma recept som min och den blir så god.
Kram
Mums älskar Jansons =D
Ja hualigen, blir ju knäckt av detta att må lite halvdassigt hela tiden =(
Krya på dig du med
kraaam
Det är nog Janssons frestelse för mig med! Ha en underbar kväll. kram
Spat är det viktigaste 😉
Mmm va jag ÄLSKAR jansson!
Ha en fin kväll!
Kramar
Samma goda recept som jag kör med! Supergott! Bland det godaste på julbordet 🙂
En av mina favoriter också faktiskt.
Det är ju så gott!!
Det är så gott med jansson… det åt vi till lunch i dag på skolan. Där serverades julbord 🙂
Kram.
Jansson är super gott men jag är svag för julskinka med brunkål och grönkål kram
Mina favoriter är Jansson och gröten. Very mumsig. Kram Anette
Jag är riktigt dålig på julbord, är inte speciellt förtjust i nått av det som brukar finnas där. Det blir köttbullar o prinskorv med potatis och sen risgrynsgröt på det… Kanske lite bröd med ost på….
nu längtar jag till jul och julmat när jag såg detta. kram Nilla
Jamen hur gott är det. Trodde för ett hemskt ögonblick att det inte skulle bli någon Jansson i år, men rättikan räddade Jansson, puh. KramisarTina
Ja, jag har inte lärt mig äta vare sig sill eller Janson. Men jag brukar gilla goda julköttbullar, lax och sånt, men det bästa är nog godiset. Helt klart.
Kram Jannike
Mmm, vad gott! Jag tänkte göra min i små portionsformar i år 🙂
Samma recept som jag, ser jag! Underbart god!!!! Här hemma är det mest jag och Mannen i mitt liv, som äter Jansson, så jag brukar göra den som ”egen rätt” någon av de andra dagarna i jul, som lättare kvällsmat 😉 Annars slängs så mycket.
Kram fining!
Ser Smarrigt ut även fast jag inte är något julmatsälskare.
Jag nöjer mig med köttbullar, prinskorv och potatis 🙂
Kram
Den här borde jag ta mig i kragen och göra. Så gott! Älskar Jansson. Och gröten.
Kram!
Lotta
Den där Jansson kommer att stå på julbordet på jobbet idag ;-)Kanske får göra 3 el 4…Gillar i n t e det själv..men gärna gravade laxen, rörorna, revbensspjäll med honung, julskinkan med en klick äppelmos..o så gottebordet. Ris a la maltan som Vi gör enligt släktens vis….Muuums!!! Många kramar o tack för suuperduperreceptet! !! Nu kör Ja så det ryker i köket med julbordet. Ha en fin decemberdag Finfina bloggarvännen.