Fick ju den fina kokboken Höstmat från Arla köket häromdagen och igår provade jag recept nummer två.
Knäckig äppelpaj, vansinnigt god bland dom godaste äppelpajer jag har ätit och svärmor höll med.
KNÄCKIG ÄPPELPAJ
Ingredienser
3 st äpplen
1,5 msk kanel
1,5 msk strösocker
100 g Arla svenskt smör (rumstempererat)
2 dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1,5 msk mörk sirap
Vaniljkräm
2 dl Arla köket smetana
1,5 msk strösocker
1/2 krm vaniljpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem med kanel och socker. Rör ihop smör, havregryn, mjöl, socker och bakpulver till en smidig smet. Bred ut hälften av smeten i en ugnssäker form. Lägg på äppelklyftorna och bred ut resten av smeten. Ringla över sirapen.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Vispa ihop smetana, socker och vaniljpulver. Forma ev ägg av krämen och servera.
Vaniljpulver går att byta ut mot ½ urskrapad vaniljstång för 4 port.
Vilket är ert favorit recept på äppelpaj?
kram Diana
Den ser smarrig ut. Ha en fin söndag. Kram anette
men jisses så smarrigt det ser ut. Kram
Mums vad gott det lät! kram
Tack för tipset- det lät ju supersmarrigt;) Kram fina du
Ser grym ut! Jag brukar köra kokos i för extra crunch men ingen sirap 🙂
Åh, det här låter ju alldeles ljuvligt!
Mmmm 🙂 Kram!
Mums. Älskar kokböcker men denna har jag inte hittat, vet du var den säljs?
Kram
Mmm så gott
Gott !
Här har jag spenderat 5 timmar i köket ikväll för att baka ”rosa” godsaker till viggos kusin Thelmas 1 års kalas i helgen.
Dock var det svårare än jag hade trott att få till en fin färg på bakverken så pysslet när fortsätta fler kvällar den kommande veckan.
Tur att jag gillar att baka 😉
Kram
Det ser och låter maffigt gott ut. Jag kör min mammas recept för både äppel- och rabarberpaj. Enkelt, smör, socker och havregryn, och väldigt gott1
Mmmm äppelkaka, mums så smarrigt. Kramisar Tina