Tänk snart är det första advent.
Första lussekatterna är bakade och hela huset doftar underbart av jul.
Här är mitt favoritrecept på riktigt saftiga lussekatter.
LUSSEKATTER
100 g smör
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1%)
2.25 dl strösocker
1 msk kardemumma, nystött
0.5 tsk salt
1.5 l vetemjöl, ca
Garnering av lussekatterna1 dl russin till dekoration
1 st ägg till pensling, uppvispat
1.Smält smör i en kastrull tillsammans med saffran.
2. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
3. Smula ner jäst i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen.
4. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken.(men var försiktig med mjölet hellre för lite än för mycket)
6. Låt din saffransdeg jäsa med bakduk i 30 minuter.
7. Lägg saffransdegen på ett lätt mjölat bakbord.
8. Arbeta den smidig och dela i två delar. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera.
9. Rulla varje bit saffransdeg till en smal rulle och forma lussekatter eller lussebullar.
10. Lägg lusseklatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
11. Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk.
12. Värm ugnen till 225 grader.
13. Pensla lussekatterna med ägg.
14. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna.
Hur gör ni era lussekatter?
kram Diana
15. Låt svalna under bakduk.
Gott ! Vi ska slänga ihop årets första deg till lussekatter idag tänkte jag !
Några spar vi till fikat i eftermiddag och resten ska ges bort.
Jag brukar alltid baka en omgång till min mamma varje år 🙂
Kram
Åh redan, såg goda ut 🙂 Tänkte baka igår, men orjade inte…blev mys istället å lek med lilla O, kram lkram
jo här ska det bli bullbak idag nog samma recept som ditt ser det ut som!
Vad kul för er att se Idol! Ja vi tyckte att fotbollskillen skulle hem men icke sa nicke:) Kram Nilla
Vad gott! Själv fuskar jag ofta och köper mix till degen när jag ska göra just lussekatter ;/
Här är det dags att baka omgång två, så är det när man har tre fikatokiga herrar i huset. Kramisar Tina
Oj gott ja jag har redan hunnit med en bakning av lusse bullar jag har inte kademumma i inte heller kesella men mina är oxå saftiga o fluffiga & sååå goda….ha en skön söndag kramen
Mums vad gott. Kram.
Mums så gott, jag använder ett liknande recept som du – men här får just det baket vänta lite. 🙂 kram