Lakritskladdkaka

Nu när Lakritsfestivalen närmar sig blev jag påmind om hur gott det är att slänga i lakritspulver lite överallt och gjorde en Lakrits Kladdkaka till killarna (slutade dock med att det var mamman i familjen som åt mest…)

 

KLADDKAKA MED LAKRITSKOLA OCH FLINGSALT

KLADDKAKA

  • 50 g smör
  • ½ dl matolja
  • 2 ekologiska ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen
  • Flingsalt

LAKRITS- OCH CHOKLADKOLA

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 dl sirap
  • 2 msk kakao
  • 100 g mjölkchoklad
  • 100 g mjukt smör
  • 1 msk lakritspulver
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
  3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
  7. Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.

Lakrits-chokladkola

  1. Koka grädde, muscovadosocker och sirap  i en tjockbottnad kastrull. Testa med kulprovet när du kan göra en mjuk kula är den klar.
  2.  Ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
  3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
  4. Bre på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt.

Har ni testat att ha lakrits i bakverk och mat?

Kram Diana

diana

En lifestyleblogg med försmak för livets goda såsom mode, shopping, skönhet,inredning, resor,mat och bak.Man måste unna sig är mitt motto och såklart att ha kul.Hoppas du ska trivas här inne hos mig.

16 Comments

  1. Gott, gott!!!…och här sitter jag och är sugen på nåt smarrigt att ät :))
    Kram bia

  2. Men gud så gott det lät… Jag älskar saltlakrits men har inte testat pulver när man bakar..
    Det ska jag göra 🙂
    Stor kram
    Jessica

  3. Den kan jag förstå försvann i ett nafs 😉
    Bästa måndagskramarna till Finaste D!

  4. Ibland brukar jag byta ut hälften av kakaon till lakritspulver i kladdkakan, det blir mums mums. Detta lätt också gott!
    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *