När vi var på Mallorca var barnen sugna på kanelbullar så jag hade lovat att baka det när vi kom hem så sagt och gjort så fick det bli.
Här kommer mitt bästa recept på kanelbullar.
KANELBULLAR
Till ca 40 bullar
Deg:
2 tsk stötta kardemummakärnor
5 dl mjölk
50 jäst för söta degar
1 ägg
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.4 l vetemjöl
Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl socker
4 msk malen kanel
Garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt sedan socker, salt, mjukt smör i små tärningar och ägget. Tillsätt vetemjöl lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i cirka 45 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i bitar, ca 2 cm tjocka. Placera bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och stö över pärlsocker. Grädda bullarna tills de får fin färg, 10-12 minuter.
Ha en härlig fredag!
Kram Diana
Ser verkligen goda ut 🙂 ha en fin fredag kram
Mums vad gott kram
Ett recept i min smak! Viktigt att ha rejält med fyllning så 200 g smör krävs 😀
Kram
De ser så goda ut! Jag har som bäst kanelbullar i ugnen 🙂
Kram!
Smarrigt, go fika när det är som bäst. Kram Åse
Mmmmm, älskar kanelbullar!! Kram