Jugend Art Nouveau I Riga

Riga är en otroligt vacker stad  byggd i Jugendstil, eller Art Nouveau som den också kallas,den  slog igenom inom arkitekturen kring början på 1900 talet.. Utmärkande var bl.a. fasadernas  som kunde föreställa slingrande blommor och blad men också ha mänskliga former. Även om jugendstilen är lätt att känna igen på de rundade formerna och de konstfulla utsmyckningarna är inget hus det andra likt ‒ alla är personliga skapelser .

Lina och jag hade bokat en guidad rundtur på 1,5 timme och det var mycket intressant att gå runt och höra historien kring alla vackra hus.

Vår guide Daiga hade bott i Sverige så det var lätt att hänga med, det kostar ca 30 E för en guidad tur på 1,5 timme och rekommenderas då Riga har en mycket spännande historia.

jugend art nouveau riga

Sedan 1997 står Gamla stan i Riga på Unescos världsarvslista över omistliga kulturmiljöer, och dessa är de medeltida byggnaderna, trähusen från 1800-talet samt jugendarkitekturen.

Vackra torn och utsmyckningar om vartannat.

IMG_9646

IMG_9649

Vi avslutade med ett besök på museet Riga  Art Nouveau Centre

IMG_9660

Art Nouveau Centre är ett museum tillägnat jugendstilen. Museibyggnaden på Alberta-gatan 12,  som byggdes 1903, var den berömde lettiske arkitekten Konstantins Peksens personliga bostad, som han själv hade ritat tillsammans med Eizens Laube.

I museet finns autentiska möbler, porslin, konstverk, klockor, kläder, broderier och andra föremål från 1900-talets början i Riga. Inventarierna kompletteras av personal i tidstypiska kläder och vi var inte sena med att slänga på oss en hatt och äntra museet.

IMG_9671

Älskar den charmiga, lantliga stilen.

IMG_9669

IMG_9672

IMG_9676

Brukar ni vara kulturella när ni reser?

Kram Diana

diana

En lifestyleblogg med försmak för livets goda såsom mode, shopping, skönhet,inredning, resor,mat och bak.Man måste unna sig är mitt motto och såklart att ha kul.Hoppas du ska trivas här inne hos mig.

9 Comments

  1. Verkligen en otroligt vacker Stad!!!! Vill ju absolut resa dit igen!!! Fina bilder 🙂 kramar

  2. Jag är alltid kulturell när jag reser och Riga har definitivt hamnat på min lista!
    Härliga och inspirerande bilder du delar med dig av!

    Kram

  3. Riga ser vackert ut. Kulturell?? Nej har aldrig varit intresserad av det innan men känner mer och mer att jag vill se på saker, så det är nog inom räckhåll.
    Kram J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *