Det bästa med augusti är att man får frossa loss på kräftor och det var precis vad vi gjorde igår, mums.
Och till det blev det en västerbottenpaj.
VÄSTERBOTTENPAJ
Pajbotten:
3 dl vetemjöl
125g smör
0,5 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
2,5 dl grädde
1 dl mjölk
300g riven västerbottenost
salt, peppar och paprikakrydda
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Häll vetemjölet och smöret i en matbredare och rör ihop. Tillsätt vatten efterhand, om det behövs.
Om du inte har en matbredare går det bra att röra ihop degen för hand, men då är det lättare att använda rumsvarmt smör eller flytande margarin.
3. Tryck ut degen i en pajform, Ställ i kylen i ca 30 minuter och sedan in i ugnen och förgrädda i 10 minuter. Degen ska bli lite gyllenbrun.
4. Sen är det dags att göra fyllningen. Vispa ägg, grädde och mjölk. Tillsätt sedan osten. Smaksätt med salt, peppar och paprikakrydda.
5. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och låt gräddas i ugnen i ca 30 minuter. Pajen ska ha en fin färg och fyllningen ska ha stannat dvs vara fast när pajen är färdig.
6. Låt pajen stå till sig lite innan servering.
Vad äter ni helst till kräftorna?
Kram Diana
Jag är inte så förtjust i kräftor men en god paj har jag gärna till. Lagrade ostar och bröd dessutom.
Kram
Å, det är så gott! Kram.
Mums gott!!!! Kram
Men vad gott kram
Tänk att det redan är augusti och kräfttider. Jag är inte färdig med juli och bryggluncher liksom. Men så gott med västerbottenpaj och kräftor. Skickade precis iväg min beställning hos Pink Boulevard. Kram Rektorskan
Vi äter också mycket kräftor och skaldjur just nu. Ibland blir det västerbottenpaj till, men då färdigköpt 😉 Annars blir det en blandning av tillbehör, t.ex. bröd och ost, musslor, skaldjurspaté …
Hej Diana, Tusen tack för receptet på Västerbottenspaj! Vi pratade just om att göra egen istället för att köpa färdig häromdagen. Jag måste erkänna att jag gillar kräftor men på kräftskivor är det västerbottenspajen som jag gillar allra bäst!
Kram, Anneli