Världshavsdagen tävla om en Soda Stream

Visste ni att det är Världshavsdagen idag?

Dagen instiftades för att påminna om hur värdefulla våra hav är och årets tema är ”Hav & Människor”

Visste du att…

6,5 miljoner ton

skräp dumpas varje år, medvetet eller omedvetet, i havet och majoriteten av skräpet är plast.

200 miljoner

burkar och PET- flaskor kastas i soporna och naturen, många av dessa i hav och sjöar, i Sverige varje år.
Östersjön och Nordsjön

är två av världens mest förstörda och bottendöda hav.

Varje gång du tar en kallsup
om sommaren sväljer du plastpartiklar som inte kan tas bort i reningsverken.

450 år

tar det för naturen att bryta ner en PET-flaska. Det innebär att det tar upp till 15 generationer för den att försvinna.

 

3714 stycken

burkar och PET-flaskor sparar en genomsnittlig familj (4 pers) på 5 år genom att kolsyra sin egen dryck.

Det vi vill säga är helt enkelt att alla behöver hjälpas åt att ta hand om skräp och plast, låta inte naturen göra det åt dig – för det kan den inte. Genom att använda soptunnor, lämna plast till återvinning eller använda en SodaStream istället för att köpa vatten på flaska, kan du med små och enkla medel bidra till en bättre havsmiljö. Det tjänar vi alla på i längden.

Hemma hos oss har vi en Sodastream som vi använder flitigt varje dag när vi vill ha bubbelvatten, betydligt miljövänligare än att köpa på flaska.

 

 

Nu har ni chansen att vinna en alldeles egen SodaStream, för att vara med och tävla ska ni:

1, Berätta vilket ert bästa tips för att för att undvika onödiga plastförpackningar i sommar .

2,Gilla Dianasdrömmar på facebook här och dela tävlingen på facebook.

Tävlingen håller på tom fredag.

Ha en riktigt härlig lördag.

kram Diana

 

diana

En lifestyleblogg med försmak för livets goda såsom mode, shopping, skönhet,inredning, resor,mat och bak.Man måste unna sig är mitt motto och såklart att ha kul.Hoppas du ska trivas här inne hos mig.

27 Comments

  1. Gomorron Diana!!

    Köper sällan plastfötpackningar. Förutom läsk o sodaflaskor! Självklart pantar vi dem. Är miljömedveten… försker i allafall! vidrigt hur vi behandlar vår vackra planet jorden Tellus. någon sodastream har jag inte! Ligger på min önskelista!

    Gillar dig redan både här o där o irl❤

    Håller tummarna! Skön helg till dig!
    KRAM Anna

  2. ÅÅÅ en sodastream den skulle jag vilja prova, jag har aldrig ägt någon, men jag gillar bubbelvatten, och gubben är en storförbrukare vad gäller cola, vi bär hem våra kassar med burkar och bär tillbaka dem till affären för panten, det är ett jäkla bärande fram å tillbaka. 🙂 hihihi
    jag gillar redan din fb sida.
    ha en underbart solig dag!!
    KRAMELIKRAM!!! 🙂

  3. Här pantas allt och vi har även sopsortering så på den punkten kan jag ha rent samvete 🙂

    Kram

  4. Dricker vanligt vatten har slutat med bubbelvatten 🙂 men panta flaskor återvinner ju 🙂 önskar dig en skön dag kram

  5. Åh hoppas att jag vinner, så lyxigt det skulle vara med en egen Soda Streamer! 🙂

    Jag använder helst gammalt porslin om jag exempelvis ska på picknick, det är så trist att äta på och eller dricka ur.

    Gillat och delat på FB och gillar ju dig sedan tidigare:)

    Kraam Izabell

  6. Viktigt att medvetandegöra. Vi har en sodastream men dricker sällan bubbel, varken köpt i pet/burk eller egenbubblad. Dock pantas allt och källsorteras. Det är det minsta lilla vi kan göra för vår natur. Kram.

  7. Det enda jag gör är att se till att alltid ha kallt vatten i flaskor i kylskåpet, så¨det bara är att ta fram och ta med sig vart man än är.
    Man behöver då inte köpa kall dricka om en redan finns hemma.

    Kan tipsa om ett gott smaksatt vatten:

    Ta bara vanligt hederligt kranvatten och skär sedan upp valfri passande frukt i bitar eller bär och häller i. Låt det sedan stå ett tag i kylen så vattnet blir riktigt kylt och smaken sprider sig.

    Alternativ till smaker är kiwi,persika,nektarin,hallon eller blåbär. Glöm inte att du kan få flera smakupplevelser genom att blanda olika smaker. Bara din fantasi kan sätta stopp,som vanligt! Jag tycker detta är perfekt att ha i kylen och ta ett glas då och då.

    Gillar dianasdrömmar sedan länge 🙂

    Ha en toppendag!!

  8. Åååh, jag älskar Soda stream men min har precis gett upp efter många års trogen tjänst. På sommaren köper många plastbetick och liknande att ha med ut på picknick och så slängs det i närmsta papperskorg. Vi har köpt ett picknick-set där det ingår allt ifrån tallrikar, bestick, muggar osv så sliter vi inte på miljön när vi är ute. I övrigt sopsorterar vi precis allt. Trollen har lärt sig i tidig ålder vilka sopor som ska i vilken behållare.

  9. Det största vi har gjort är att sluta köpa plastkassar i affären, vi tar med oss egen tygpåse eller pappaerkasse istället. Det är ju otroligt mycket plats som används i dessa kassar.

    Finns det annat alternativ istället för platsförpackning så väljer vi medvetet det. Glasburk istället för plastburk osv.

    Vi köper sällan läsk (aldrig vatten), de flaskor vi köper pantar vi (Vi köper aldrig flaskor som ej går att panta)

    Delar på Facebook
    http://www.facebook.com/elisabethoberg/posts/10151529040782753

    Kram! 🙂

  10. Ta med påsar till affären, helst tyg. Sparar både miljö och pengar! Varje påse kostar numera 2kr styck – ett riktigt rövarpris och tänk så mycket plastslöseri vi undviker!

  11. Vettig information. Vi borde också använda vår soda stream mycket mer än vad vi gör. Ha en fin lördag. Kram Anette

  12. Handla inte halv eller helfabrikat. Då får man oftast med massa onödiga plastförpackningar.
    På köpet får man oftast godare mat också…
    FB: C Care Regn

  13. Tack för att du påminner oss om haven och FN dagen för dem. Undrar om det inte är den allra största miljökatastrofen som vi orsakat/orsakar och få tänker på det. Jag mår illa av det och hoppas innerligt att vi hinner stoppa den innan våra hav dör helt.

    Mitt tips: Jag brukade drunkna i plastkassar men nu tar jag bussen då jag ska handla och med mig har jag en mycket snygg modern shoppingvagn + ett par extra tygkassar. Jag storhandlar och då jag ska packa varor så åker allt tungt ner i shoppingvagnen och det som är lätt åker ner i tygkassarna. Känner mig klimatsmart i dubbel bemärkelse då jag rullar lätt iväg med mina inköp medan andra släpar och konkar 😉

    Gillar dig så klart sen innan och har tipsat på Facebook – Britta Högström

  14. En sodastream borde alla ha så man minimerar inköpet av flaskvatten.
    Har i nuläget en tät karaff i kylen så jag alltid har kallt vatten att tillgå och slipper spola ut en massa onödigt vatten! återvinner skräp och förpackningar samt flaskor/ burkar.
    Skulle vara superbt om jag fick en sodastreamer med så jag har bubblor att tillgå!
    delar vidare på fb https://www.facebook.com/camilla.bergstrom.12?ref=tn_tnmn och håller så tummarna!
    mvh
    Camilla

  15. Jag är med och tävlar! Jag skulle vilja ge en soda streamer till min syster som fyller 20 i sommar! =)

    Min egen utmaning som jag precis påbörjat är att jag nu ska börja använda de där tygkassarna som bara ligger och samlar damm – istället för att köpa plastpåsar varenda gång jag handlar! Det skulle göra stor skillnad för miljön om fler tänkte så, tror jag!

    Jag har delat tävlingen offentligt och gillar dig redan på Facebook (Heidi Larsson – https://www.facebook.com/heidi.larsson.16)

  16. Jag är med och tävlar.

    Jag försöker spara in plastflask köpet genom att dricka mer kranvatten, men jag gillar det inte så värst, så tyvärr blir det en hel del onyttig läsk, och då tyvärr i plastflaska. Jag har länge funderat på en soda stream men har inte råd att köpa någon.

    Gillar din FB-sida och delar tävlingen på min FB-sida: Frida Bergner, https://www.facebook.com/frida.bergner.6/posts/10151655225719767

  17. Sommaren är utflyktens och picknickens tid,
    då vi oftare än någon annan gång på året tar med oss mat och fika och äter i naturen. Mängder av plastpåsar, gladpack och aluminiumfolie går åt till att packa in smörgåsar, kanelbullar, grönsaker, frukt, ja listan kan göras lång. Använd burkar istället, som kan diskas och användas om och om igen och glöm inte tygkassen när du åker och handlar. Jag använder väl inte så många plastpåsar? Nä, kanske inte bara jag, men hur många påsar går inte åt till hela landets befolkning. Samtidigt sparar du en slant, som du kan göra något roligt för.
    Glad sommar och njut av maten ute i naturen. Det smakar mycket bättre då.
    Släng inget skräp i naturen, utan i avsedda soptunnor eller ta med dig skräpet hem.
    Mia
    Gillat och delat för övrigt.
    Älskar bubbelvatten med mycket bubblor. Då dricker jag inte så mycket vatten, vilket är förbjudet för mig utan fungerande njurar. En sodastreamer vore toppen!

  18. Hej

    Vilken fantastiskt bra tävling.
    Mitt bästa tips är att och som jag gör:
    Jag har alltid med mig egna tygpåsar till matbutiken. Att varje gång köpa plastpåsar är onödigt för pengar men allra mest skadligt för naturen. Om alla hade egna tygpåsar hade det gjort väldigt mycket för naturen.
    Dessutom så köper vi aldrig cd eller dvd. Vi hyr/streamar ner via nätet på så vis undviker dessa förpackningar som innehåller nästan 100% plast. Om fler gjorde så hade man minskat behovet att tillverka nya förpackningar!
    Ett litet steg som kan skapa en stor förändring.

    Jag gillar dig på FB och har delat din tävling från FB, Tina Carlström.

    Kram Tina

  19. Mitt bästa tips (kanske till nästa sommar för de som inte vart ute i god tid redan i år) är att köpa på sig lite sommargrönsaker i FRÖ form. Tomater, bönor och sallad exempelvis är allihop lättodlade grönsaker som alla kan odla, och som oftast säljs i butiken i trista plastförpackningar av olika slag! Så, gräv en fyrkant i trädgården, släng ut en pallkrage på gräsmattan och fyll med jord eller fixa större krukor ute på balkongen och SÅ dina egna grönsaker! Gillat och delat på fb.

  20. Vilken härlig tävling!
    Jag är gärna med. 🙂

    Pantar alltid petflaskor och pantburkar och försöker att ha
    med mej en tygkasse eller väska när jag handlar så att man
    minskar på användandet av plastpåsar. Det hade gjort så mycket
    för naturen om alla använde tygkassar.

    En sodastremer borde alla ha hemma, så man minimerar inköpet
    av petflaskorna och inte behöver gå och köpa bubbelvatten.

    Hade varit så lyxigt med en egen Soda Streamer, hoppas på tur. 🙂

    Gillar Dianasdrömmar på Facebook sedan tidigare: Malin Gustafsson
    Har delat tävlingen på Facebook: Malin Gustafsson

  21. 1. Är gärna med och tävlar om en soda stream. Jag försöker att köpa så lite plastförpackningar som möjligt, de jag köper återanvänder jag om det går, annars lämnar jag de i plaståtervinningen. Dricka gör jag i vår soda stream, men skulle jag ha turen att vinna en till skulle jag ge den till min dotter, så hon också kan göra härligt bubbelvatten och slipper köpa dyra och onödiga plastflaskor.
    2. Gillar och har delat på facebook, liselotte andersson.
    Trevlig helg, Liselotte.

  22. Klart jag gärna vill vara med i utlottningen 🙂
    ♥ Min kille som är 6 år skulle bli jublande glad om vi skulle bli de lyckliga ägarna till denna soda stream. Tänk att få ”eget bubbel vatten” woooow!!!!! 😉
    ♥ Mitt bästa tips är att undvika alla dessa engångsartiklar så som, tallrikar, muggar, plastbestick etc. Köp dessa produkter i färgglad hårdplast istället, finns massor att välja på 🙂 och är betydligt snällare för miljön då de kan återanvändas hela sommaren 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *