Tonårsmamma

Att ha småbarn med allt vad det innebär är en prövning i sig med alldeles för lite sömn , en ständig oro för allt farligt som finns men att ha tonårsbarn är 100 gånger värre….när dom är små vet du ju ivarje fall var dom är!

Kunde inte ens i min vildaste fantasi hur det är att vara mamma till en tonåring.

Det allra viktigaste är att inte glömma bort att prata med sina barn gärna om allt mellan himmel och jord, att smyga in dom där små goda råden och erkänna att även du har gjort tokiga saker, för så är det ju, ingen är felfri.

Med tanke på vad jag själv gjorde för bus i tonåren, är jag glad att jag lever idag och det är väl just det som gör en så orolig….

Jag vill att tonårstiden ska vara så rolig som möjligt inom rimliga gränser, jag vet också att det är en otroligt jobbig tid då man är mittemellan stor och liten, ska hitta sig själv, alla krav på att man ska passa in överallt.

Straffa inte tonåringen utan diskutera hellre igenom vad som hände och varför?

Lyssna vad tonåringen har att säga.

Berätta hur du själv känner och tycker.

För att inte tappa kontakten med sitt tonårsbarn är det nog så viktigt att intressera sig för sin tonåring, knacka på om dörren är stängd, fråga om du får titta på när dom spelar, ställ relevanta frågor, är dom ute och ränner..fråga var dom var, vilka var där osv

Visa att du är intresserad .

Såklart är jag orolig för jag vet ju hur farligt det är därute, tala gärna om din oro och varför, tonåringen tycker ju förstås själv att han/hon är odödlig, inget är farligt men förhoppningsvis fastnar lite grann..berätta gärna om dina egna erfarenheter det har effekt.

Och säg att dom alltid kan ringa hem oavsett vad som har hänt.

tonåring

Ni som har eller haft tonåringar, vilka är era bästa råd?

Kram Diana

diana

En lifestyleblogg med försmak för livets goda såsom mode, shopping, skönhet,inredning, resor,mat och bak.Man måste unna sig är mitt motto och såklart att ha kul.Hoppas du ska trivas här inne hos mig.

8 Comments

 1. Mitt bästa råd är att vara rak och tydlig samt kunna sätta gränser. Men samtidigt så ska man finnas där och lyssna. Förtroendet är viktigt för det är en speciell tid på många vis.

  Kram

 2. Jättebra råd du ger. Jag har ju två tonårsdöttrar och oj vad skönt det var när de var små. Man får ju ständigt vara orolig nu när de är ute. Det viktigaste är nog att sätta lite gränser men ändå visa att man kan lyssna och få dem att förstå att de kan ringa hem oavsett vad som hänt. Ha en fin dag. Kram Annika

 3. Det där med tonåringar… Dina råd är ju kanon, men tyvärr funkar det inte med våran tvåa. Hon låser in sig så vi inte kan prata med henne, skolkar, sticker hemifrån… Finns det råd för det? Som tonårsförälder är man tyvärr ganska maktlös när de bara går iväg, jag får ju inte bära hem henne igen och hon talar inte om var festerna är…. Det finns hur mycket som helst, men det är bara att vara en pain in the ass eftersom hon egentligen inte är vuxen, än! Tur att ettan är lättare att ha att göra med, där har vi både givande och tagande.
  Kram J

 4. Fortsätta bygga på sin relation. Order, kommandon och skäll passar oftast väldigt dåligt. Lägg all oro på dig själv: Jag brukar säga att jag måste få säga alla de goda råden för min skull och då har TB lyssnat väldigt lyhört. Be dem att alltid ringa hem om något händer – försök inte hitta på lösningar själv. TB är ju 20 fyllda nu, har körkort, bil, jobb och flickvän. Fortfarande oroar jag mig, men det blir bättre….jag lovar. Kram
  http://happyvardag.se/2016/01/18/for-lite-och-for-mycket-skammer-allt/

 5. Jättesvårt att vara tonårsmamma, men jag tycker att du resonerar klokt, att finnas till hands, inte skälla och straffa utan bygga upp ett förtroende kram

 6. Redan nervös för tonåren, dottern fyller 11 på måndag så hon närmar sig medan sonen blir 8 i Maj, så där är det ju ett tag kvar. Och sen lagom till deras tonårstid är över så får vi börja om 😉
  Som du skriver, man vet ju själv vad som hände när man var i tonåren….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *