Tänk att snart är det första advent och äntligen får man plocka fram julpynt och börja med julbak och julgodis.
först ut är lussebullarna och det här är mitt favoritrecept på lussebullar:
GODASTE LUSSEBULLARNA
50 g jäst
100 g smör (riktigt)
5 dl gammeldags mjölk
250 g kesella
1 1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2-3 msk stött kardemumma ( blir extra gott)
1/2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
russin
50 g smält varmt smör till special jäsning
Smula jästen i en degbunke. smält 100 g smör i en kastrull. häll i mjölken i kastrullen och värm till fingervarmt.Rör om tills jästen löser sigTillsätt kesella, saffran, salt,socker,kardemumman och det mesta av mjölet.arbeta tills degen släpper från skålens kanter.
Tillsätt ev. mera mjöl.Häll det varma smöret över degen precis innan du täcker över med en jäshanduk. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
baka ut degen i den form du vill ha, pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter.
Hur gör ni era lussebullar, har ni några speciella tricks?
Kram Diana
Ska också göra lussebullar till advent men jag brukar göra som vanliga bullar fast det i saffran i dessa då 🙂
Kram Carin
min enda svaghet 🙂 gott gott kram
Gud så gott kram
Jag äter gärna lussebullar, men baka, det får någon annan göra 😉