Göra Tid För Egentid

 

Egen tid. Vad är det egentligen? När man frågar personer runt omkring sig kan man få helt olika svar. Man kan också bli bemött med förakt, eftersom egentid har blivit ett laddat ord som kan dra igång diverse diskussioner om vad som är rätt och fel. Men det ska vi inte prata om här.

Istället tänker jag fokusera på fördelarna med egentid, för det finns faktiskt fördelar med det. Men jag tänker inte prata om vad man kan göra på sin egentid – det är upp till var och en att välja vad som är bäst för dem. Det jag istället vill prata om är hur man gör tid för just egentid. Tid är en bristvara i dagens hektiska samhälle, men det finns faktiskt mer av den än man kan tro.

Förutsättningar för mer tid

I en vardag fylld med måsten, jobb och familj kan det kännas helt hopplöst att försöka hitta tid över. Men om man tittar närmare så finns den där. Allt handlar om planering och prioritering, och det krävs inga större förändringar för att hitta den. Det handlar också om att göra det bästa av tillfällen som faktiskt bara är väntetid.

Om du har en halvtimmes resa fram och tillbaka till jobbet, vare sig det är kollektivt eller med bil, kan du effektivisera och använda den. Det är faktiskt en timme varje dag i fem dagar som går åt till att resa. Använd den här tiden för att lyssna på en podd, en bok eller bara njuta av att vara närvarande i tystnaden.

En närmare titt på planeringen kan resultera i att man hittar 10 minuter här och 20 minuter där som kan användas till dig. Om ni är två kan ni dela upp nattning, körningar till träningar och veckohandlingar för att ge varandra rum. Egentid behöver inte vara långa stunder. Du behöver inte göra rum för flera timmar. Hitta istället korta stunder där du kan hämta andan och släpp alla måsten för en stund.

Min egentid

Min egentid kan se ut på flera olika sätt. Det kan vara att jag får chansen att stå i duschen några minuter längre än vad jag brukar, eller att jag kan gå och lägga mig lite tidigare och läsa en bok. Det kan vara att jag får tio minuter över för att spela ett spel som faktiskt jag vill spela, såsom mysteriespelet Her Story eller Inside, och inte Fortnite eller Minecraft som resten av familjen vill spela – även om det också kan vara kul. Det kan handla om att jag hinner spela en extra omgång på en av alla spelautomater med fasta eller progressiva jackpotts. Eller bara förstå vad de olika specialsymbolerna, som scatter och wild, faktiskt betyder. Givetvis ser jag till att hålla mig till både spelbudgeten och tidsgränsen, men att bara kunna sitta kvar och gå igenom de olika speläventyren och teman, utan tidspress, är egentid för mig.

Vad vi väljer att göra på vår egentid är upp till oss. Och hur vi prioriterar fram den är högst individuellt. Men tiden finns där, även om det bara är 10 minuter varannan dag eller en timme en gång i veckan.

Vad gör ni när ni har egentid?

Kram Diana

diana

En lifestyleblogg med försmak för livets goda såsom mode, shopping, skönhet,inredning, resor,mat och bak.Man måste unna sig är mitt motto och såklart att ha kul.Hoppas du ska trivas här inne hos mig.

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *