Godaste Lussebullarna

Tänk at snart är det redan jul, har galet mycket på jobbet så jag hinner knappt tänka så nu ska det bli skönt att bara få julpyssla hemma, baka, göra julgodis och handla lite julklappar.

Jaghar redan hunnit baka lussebullar en gång men dom är redan slut så idag får det bli påfyllning.

Förra helgen gjorde vi pepparkakshus, så mysigt och ungdomarna var med och vi drack årets glögg.

Här kommer mitt favoritrecept på lussebullar.

LUSSEBULLAR

200 g smör
2 påsar (1 g) saffran
5 dl mjölk, 3 %
½ dl vispgrädde
1 pkt  jäst
2 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16–17 dl vetemjöl

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37 grader.
  3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.
  4. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter, så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
  6. Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra. Dela sedan varje fjärdedel i antingen sex eller åtta bitar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  8. Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk 45–60 minuter.
  9. Blanda ägg och grädde i en skål och pensla de jästa lussekatterna.
  10. Garnera med russin och grädda lussekatterna cirka 10 minuter.

Är ni fas med julstöket och julklappar?

Gillar du att baka då har jag ett riktigt fint julklappstips till dig, kika in hos min vän Fridas nya företag: Exclusive Selection

där du hittar massa fina upplevelsepresenter, finns väl inget bättre att få, här hittar du bland annat baka polkagrisar i gamla stan att ge bort och köper du ett sånt kan du vinna ett likadant till dig själv.

Kram Diana

diana

En lifestyleblogg med försmak för livets goda såsom mode, shopping, skönhet,inredning, resor,mat och bak.Man måste unna sig är mitt motto och såklart att ha kul.Hoppas du ska trivas här inne hos mig.

6 Comments

  1. Lussebullar är verkligen gott men på grund av köksrenoveringen så ligger all bakning på is här hemma. Lite synd just nu men det får gå.

    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *