Här har det bakats världens godaste , smöriga vaniljbullar som gick åt i ett nafs…och självklart delar jag med mig av det smarriga receptet.
SMÖRIGA VANILJBULLAR
ingredienser;
5 dl standarmjölk
100 g smör
50 g jäst
½ tsk salt
1½ dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
1-2 ägg till pensling
pärlsocker
fyllning;
300g rumsvarmt smör
1½ tsk vaniljsocker
1½ dl strösocker
1.Värm mjölken till 37°.Skär smöret i små tärningar och lägg i mjölken tills det har löst sig.Smula jästen i en rymlig bunke och tillsätt smörmjölken,salt,socker,kardemumma,ägget och det mesta av mjölet.
2.Arbeta degen tills den blir blank och smidig,för hand eller med maskin.Tillsätt lite mer av mjölet under processen.När degen släpper kanterna är den färdig.
3.Låt degen jäsa under handduk i ca 30 minuter.Gör fyllningen under tiden.
4.Sätt ugnen på 250°.Knåda degen lite på bakbordet.Ta sedan en fjärdedel av degen åt gången och kavla ut den tunt.Bred ut fyllningen med en smörkniv över degen.
5.Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 2½ centimeter stora bitar,lägg dem i bullformar.Låt jäsa på plåt under handduk i ca 30-40 minuter.
6.Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.Ställ i ugnen och grädda i 8-10 minuter.Låt bullarna kallna under en handduk.
Vad gillar ni helst att ha i bullarna?
Kram Diana
Så gott med nybakade bullar! Jag håller på kanel bullar men killarna vill gärna ha vanilj 🙂
Ha en fin onsdag, kram Suss
Men gud så gott!! Måste absolut testa!
Kram Kristin
Vilka godingar….älskar nybakat. Vanilj tillhör min favoritkrydda och även kardemumma. Kram Anette
Mums med bullar. Killarnas favorit är nog mycket smör o kanel. Kramisar Tina
Mums!!!! Kardemumma e em favorit faktiskt 🙂 kramar
Mums vad gott!
Massor med fyllning och då gärna mandelmassa! Dessa bullar lät farligt goda…
Kram
Kanelbullar är min favorit, men jag åt bullar med saffran och apelsin för ett tag sen. Du kan ju gissa hur gott det var 🙂 Vaniljbullar är en klassiker som alltid funkar också!
Gott med bullar! Har bullat upp inför kvällen när jag får besök 🙂
Kram N
Nämen mums så gott. Kram.
Åh, så gott! Kram
Men så goda bullar, älskar verkligen när det är mycket klet i.
Måste bara säga att anledningen att jag sällan kommenterar hos dig beror på att jag
oftast sitter med ipaden och då orkar jag inte skriva i namn, email och bloggadress.
Nu sitter jag vid datorn och där är allt sparat.
kram Helena